Bahan-bahan :
1 kg daging
100 gram bawang merah
80 gram bawang putih
80 gram halia -
dimayang
½ biji isi kelapa - dihiris 5
sm
60 ml pati santan
300 gram kerisik kelapa
5 gram gula melaka
Garam secukup rasa
15 gram serbuk ketumbar
15 gram serbuk cili
10 gram jintan putih
10 gram jintan manis
20 gram serbuk kari
daging
5 gram lada
hitam
10 biji buah pelaga
5 sm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
Cara
membuat:
1) Gaul rata semua bahan kecuali
daging, garam dan gula Melaka.
2) Selepas rata barulah
dimasukkan daging. Perap selama dua hingga empat jam.
3) Masukkan ke dalam periuk dan
didihkan perlahan-lahan.
4) Reneh selama tiga jam. Kacau
dengan kerap sehingga daging menjadi empuk, berwarna agak hitam dan
kering.
5) Masukkan gula melaka dan garam. Kacau lagi hingga
rata.
No comments:
Post a Comment